Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, zato da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani. OK
Delovni čas: pon–pet: 9.–19. ure, sob: 9.–13. ure
KMC d. o. o., Dolenjska Cesta 242c, 1000 Ljubljana

Kako izbrati pravo čelado? V KMC-ju dobite nasvet, ki ga potrebujete za pravi nakup

02/03/2021
Izbira čelade

KAKO IZBRATI PRAVO ČELADO? 

Izbira čelade ni samo ugotavljanje velikosti in vase najljubše barve in poslikave. Kupujete čelado, ki bo v primeru trka dejansko zaščitila vašo glavo.

Najpomembnejše je da se vam popolnoma prilega !

V primeru trka in udarca z glavo, je podloga tista, ki absorbira udarce in razporedi sile. V kolikor je med čelado in glavo preveč prostora, se lahko zgodi da vas čelada poškoduje. Če se podloga dobro ne prilega vaši glavi, ne more delovati, kot je predvideno, če pa je čelada pretesna, bo preprosto neprijetna. Postalo bo moteče ali boleče in jo boste nehali nositi. Dobro prileganje preprečuje težave in omogoča, da čelada opravlja svoje delo.

Vse čelade niso enake, to pa ne pomeni, da morate za dobro zaščito in prileganje odšteti veliko denarja. Na trgu je na voljo veliko možnosti različnih cenovnih razredov za različne oblike glave in sloge vožnje.

Izbira prave čelade ne sme biti zastrašujoča naloga, saj vas bomo vodili skozi celoten postopeh. Če lahko zamahnete z glavo, uporabite merilni trak in poiščete prijatelja, ki vam bo pomagal, lahko to storite! 

  1. Izberite slog čelade.
  2. Določite obliko in velikost glave.
  3. Preizkusite čelado.
  4. Preverite pravilno namestitev.
  5. Čelado nosite približno eno uro
  6. Uživajte v vožnji z vašo novo čelado

 

1. Izberite slog čelade 

Motoristi še nikoli niso imeli na voljo toliko možnosti izbire čelade. Čeprav je fantastično imeti vse te možnosti, je lahko izjemno težko najti popolno.

Kje začeti? Obstaja pet osnovnih vrst čelad, s katerimi se morate seznaniti, preden se odločite. 

JET ČELADE

Čelada z odprtim obrazom oziroma tako imenovana JET čelada, je najmanj zaprta in nudi najmanj zaščite. Jet čelade omogočajo izvrstno zračenje, saj školjka čelade ne prekriva brade ali obraza motorista. Najpogosteje se uporabljajo na skuterjih, mopedih in “klasičnih” motorjih. 

INTEGRALNE ČELADE

So čelade ki so popolnoma zaprte in nudijo zaščito brade in obraza. So manj prezračevane kot jet čelade vendar nudijo najboljšo zaščito pred udarci in vremenom in so obenem najtišje čelade na trgu. Integralne čelade so najbolj pogoste in tudi edina izbira za uporabo na dirkališčih. 

PREKLOPNE ČELADE

Preklopne čelade so podskupina integralnih čelad. Te čelade uporabljajo mehanizem za premikanje brade in ščitnika in ko motorist sprosti zaklep celotno čelado takoj pretvori v jet čelado. Preklopne čelade omogočajo motoristom, da izbirejo najboljše od obeh svetov; zaščito integralne čelade in priročnost jet čelade. Upoštevati je potrebno da preklopne čelade večinoma niso namenjene za uporabo v odprtem položaju med vožnjo. Pri teh čeladah je kompromis zaradi njene vsestranskosti pogosto večja teža in hrup kot pri navadnih čeladah. 

ENDURO ČELADE

Če vas vožnja pelje po cesti in brezpotjih, razmislite o ENDURO čeladi. Enduro vozniki preidejo s ceste na brezpotja v eni sami vožnji, zato njihove čelade združujejo lastnosti dveh disciplin. Na cesti enduro čelada ponuja zaščito za obraz, za vožnjo bezpotjih pa je po značilnostih zelo podobna kros čeladam. Te čelade imajo zgornji vizir (šilt), dobro prezračevanje in možnost namestitve zaščitnih očal. Seveda njihova hibridna narava naredi nekaj kompromisov, vendar ni boljše izbire za vaše dogodivščine

Enduro čelade so izvrstna izbira za voznike  enduro motorjev in štirikolesnikov. 

KROS ČELADE

Na koncu je tu še čelada narejena izključno za terensko vožnjo. Kros čelade nudijo izjemen pretok zraka, ki je še posebaj pomemben pri nižjih hitrostih. Vizir ozirom šilt skrbi, da leteče blato in veje ne pridejo blizu oči. Te čelade nimajo vizirja in je potrebno dodatno kupiti očala.

2. Določite obliko in velikost glave

Zdaj, ko veste kakšno čelado želite, je čas, da ugotovite velikost vaše glave in s tem velikost čelade.

Velikost glave je za večino ljudi malce nenavadna, saj v vsakdanjem življenju ne uporabljamo velikosti glave kot uporabljamo velikosti pasu, srajce ali čevljev. Na srečo velikosti glave ni težko ugotoviti. Prosite svojega prijatelja ali partnerja, da izmeri obseg vaše glave z mehkim trakom ali šiviljskim metrom Trak naj teče nad vašimi obrvmi in okoli zatilja, vključno z najširšim delom. Lahko uporabite tudi vrvico katero nato izmerite. To lahko storite sami, vendar resnično priporočamo, da nekoga prosite za čim natančnejšo meritve. Primerjajte svoj rezultat s tabelo velikost čelade in določite, katero velikost morate naročiti.

3. Preizkusite čelado

Sedaj veste, kakšen slog čelade bi radi in tudi mere. To bi moralo poenostaviti vase iskanje in nastopil je čas za naročilo! Ko prejmete čelado, jo nadenite, pri tem pa upoštevajte, da boste morda morali prijeti trakove in jih razširiti, da čelado zdrsnete čez glavo. Čelade niso zasnovane tako, da bi bile udobne, medtem ko glava prehaja skozi blazinice. Morda boste morali prilagoditi tudi ušesa. To je povsem normalno, tako kot prilagajanje nogavice po obuvanju čevlja. Poudarek mora biti na pravilni namestitvi.

4. Preverite pravilno namestitev

Kakšen bi moral biti občutek s čelado? Vsako hudo nelagodje pomeni, da poskusite drugo čelado. Če ste po zgornjih korakih naročili neprimerno čelado, razmislite o ponovnem preverjanju ocene velikosti in oblike.

Če se čelada prilega, kot se spodobi, začutite blazine ob licih. Malo naj bodo potisnjeni navzgor, kot na primer "lica veverice". *(Čelade z odprtim obrazom nimajo blazinic, zato ne bodo imele tega učinka, preklopne čelade pa morate prej zapreti) Sedaj primite brado in jo premikajte. Premakniti bi se morala lica, ne čelada. Če  čelada drsi, potrebujete vsaj za velikost manjšo. Če je čelada malo na tesnia, ne pozabite, da se večina oblog čelade po prvih 15 do 20 urah poleže 15 do 20 odstotkov.

5. Čelado nosite približno eno uro

Čelado pustite na glavi približno eno uro. Samo posedite, morda si oglejte svojo najljubšo TV oddajo. Tlačne točke so tisto, kar iščete. Tesnost je v redu, če pa se vam zdi, da morate čelado sneti, da ustavite bolečino, to ni čelada za vas. Nelagodje je najpogostejše na dveh mestih: neposredno na čelu ali tik nad templji. Če imate po odstranitvi čelade čez čelo veliko rdečo črto, poskusite kakšen drug model. Ta čelada ni dovolj ovalna. Če čutite, da vam čelada stiska templje, ni dovolj okrogla za vas. Upoštevajte, da je potrebo to storiti preden se zapeljete na motorju. Ko je enkrat “vožena” čelade ne moremo več vrniti ali zamenjati!

6. Se še vedno počuti prav? Pojdite voziti!

Nositi čelado preprosto ne bo tako udobno, kot če bi brez nje sedeli po hiši. Kljub temu bi se morali počutiti spodobno udobno, če bi nosili čelado eno uro. Prepričajte se, da ste preživeli nekaj časa v čeladi, aj vsaka čelada potrebuje 15-20 ur, da se uleže. Čelada se bo oblikovala po vaši glavi, kar vam bo omogočilo še boljše prileganje. Uživajte v svoji novi čeladi! 

Pogoste težave

Pogosto prejmemo klice glede čelad in tu je nekaj najpogostejših vprašanj.

"Moja ušesa se zložijo, ko si nadenem čelado." To je normalno. Oglejte si dirko MotoGP in videli boste celo profesionalce, ki si med pripravo prilagajajo ušesa. Dokler lahko ušesa potisnete nazaj v naravni položaj in vas ušesa ne bolijo, ste pripravljeni za vožnjo. Spet gre za to, kako se čelada prilega, ko je dejansko v položaju.

"Niti glave ne morem spraviti v čelado, čeprav je na lestvici pisalo, da je to moja velikost!" To je morda vaša velikost. Nekatere čelade imajo več blazin za vrat kot druge. Čelado primite za oba jermena, tako da palca pritisnete trakove ob čelado. Nežno razširite čelado se malo odpre, nato jo poskusite potegniti čez glavo. Če še vedno ne ustreza, je ne silite. Ustavite se in poskusite z drugo velikostjo.

"Ko vozim, nosim očala ali sončna očala. Ali to spremeni, kakšno čelado naročim?" Verjetno ne! Danes ima večina čelad kakšno namestitev za očala. Če med vožnjo nosite očala, jih preizkusite, ko se preizkusite. Če se vse popolnoma prilega, razen vaših očal. Razmislite o drugem modelu čelade, drugačnih očalih ali kontaktnih lečah. Če so ta očala samo za preprečevanje sonca, je spustni sončni vizir lahko dobra rešitev za vas.

"Mislim, da je moja čelada pretesna." Če je sploh ne morete nadeti, potem je to očitno pretesno. Če jo lahko nadanete, pa vas boli tam, kjer vas pritiska ob glavo, je tudi to pretesno. Če je naokoli prijetno, prijetno tesno ne pozabite na tisti 15 do 20 odstotkov uleganja, ki se bo zgodilo z nošenjem.

"Mislim, da je moja čelada preveč ohlapna." Če ne morete prestati preizkusov "ličnic" in brade (glejte četrti korak zgoraj), imate prav.

"Slišal sem, da lahko dobim različne blazinice za čelado ali spremenim blazinice, da se prilegajo želeni obliki. Kaj je s tem?" Res je, prilagodite lahko tako, da spremenite udobne blazinice v čeladi vendar te funkcije ne ponujajo vse čelade. Velikost blazinice je običajno označena na zadnji strani, zato jih boste morali odstraniti, da vidite, kaj imate. Nekateri proizvajalci čelad, kot naprimer NEXX pri nekaterih modelih dodajo blazinice, da si lahko prilagodimo velikost po meri.

To je približno vse! Imeti bi morali vse, kar potrebujete, da poiščete in namestite svojo čelado. Vse to merjenje in preizkušanje se bo splačalo, ko boste na naslednji vožnji posegli po popolno prilegajoči se čeladi.

 

 

Komentarji

Ne najdem nobenih objav

Napiši mnenje