Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, zato da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani. OK
Delovni čas: pon–pet: 9.–19. ure, sob: 9.–13. ure
KMC d. o. o., Dolenjska Cesta 242c, 1000 Ljubljana

Kako izbrati ustrezno čelado za motor ali skuter?

14/03/2023
Kako izbrati ustrezno čelado za motor ali skuter?

Čelada je ena najpomembnejših varnostnih naprav pri vožnji z motorjem ali skuterjem. Kako izbrati pravo čelado za vaše potrebe? V tem članku bomo primerjali različne vrste čelad, da vam pomagamo izbrati najboljšo za vas.

Kaj je pomembno pri izbiri čelade?
Preden se odločite za nakup nove čelade, je pomembno upoštevati naslednje faktorje:

• Vrsta vožnje: ali boste vozili po mestu ali na dolge razdalje, ali se boste ukvarjali z off-road vožnjo?
• Velikost in oblika vaše glave: čelada mora biti dobro prilegajoča se vaši glavi, da vas varuje in udobno nosite.
• Teža: preveč težka čelada lahko povzroči utrujenost vratu in ramen.
• Material: iz česa je čelada narejena - plastika, ogljikova vlakna ali steklena vlakna? Različni materiali nudijo različno stopnjo zaščite in udobja.

Vrste čelad
Na voljo so štiri glavne vrste čelad, ki jih lahko izbirate:

Jet čelade
Jet čelade so primerne za vožnjo po mestu in krajše razdalje. So zelo lahke in imajo odprto obliko, ki omogoča boljši pretok zraka in boljšo vidljivost. Vendar pa imajo manjšo stopnjo zaščite od drugih vrst čelad, saj ne pokrivajo celotne glave. Torej, niso primerne za visoke hitrosti ali off-road vožnjo.

Integralne čelade
Integralne čelade pokrivajo celotno glavo in brado. So najbolj vsestranske in nudijo najvišjo stopnjo zaščite. Primerne so za vse vrste voženj, vključno z visokimi hitrostmi, off-road in dolgimi razdaljami. Vendar pa so te čelade običajno težje od drugih vrst in imajo manjši pretok zraka, kar lahko povzroči nelagodje pri vožnji v vročih podnebjih.

Preklopne čelade
Preklopne čelade so hibrid med integralnimi in jet čeladami. Imajo obliko integralne čelade, vendar se zgornji del odpre, kot jet čelada. Primerne so za vožnjo po mestu in krajše razdalje, saj nudijo večjo stopnjo zaščite kot jet čelade, vendar niso tako težke kot integralne čelade.

Enduro čelade
Enduro čelade so zasnovane za off-road vožnjo. Imajo odprto obliko, kot jet čelade, vendar nudijo večjo zaščito in so bolj trpežne. Imajo tudi poseben vizir, ki zagotavlja zaščito pred blatom in drugimi delci, ki jih lahko najdemo pri off-road vožnji.

Kako izbrati pravo velikost in obliko čelade?

Čelada mora biti dobro prilegajoča se vaši glavi, da vas varuje in udobno nosite. Pri izbiri prave velikosti čelade, morate upoštevati obseg glave. Običajno lahko najdete velikost na zunanji strani čelade ali v notranjosti. Če ste na meji med dvema velikostma, izberite večjo velikost.
Oblika vaše glave je prav tako pomembna pri izbiri čelade. Obstajajo tri glavne oblike glave - okrogla, ovalna in podolgovata. Če ne veste, katera oblika ustreza vaši glavi, obiščite specializirano trgovino za motoristično opremo, kjer vam bodo lahko pomagali pri izbiri prave oblike.

Kateri material je najboljši za čelado?
Čelade so lahko narejene iz različnih materialov, vključno s plastiko, ogljikovimi vlakni in steklenimi vlakni. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti.
Plastične čelade so najcenejše in lahke, vendar ponujajo najmanjšo stopnjo zaščite. Ogljikova vlakna so lahka in ponujajo visoko stopnjo zaščite, vendar so tudi najdražja. Steklena vlakna so nekje vmes - ponujajo dobro stopnjo zaščite po razumni ceni.

Kako dolgo naj nosim čelado?
Čelada ima omejen rok trajanja in se mora zamenjati vsakih pet let ali takoj po nesreči, tudi če ni vidnih poškodb. Čelado je treba zamenjati tudi, če se ne prilega več pravilno ali če je bila izpostavljena visokim temperaturam ali sončni svetlobi.

Kako vzdržujem svojo čelado?
Da bi vaša čelada ostala v dobrem stanju in vam zagotavljala najvišjo stopnjo zaščite, jo je treba redno vzdrževati. Čistite jo z vlažno krpo, da odstranite prah in umazanijo, in jo hranite v suhem prostoru, stran od sonca in vročine.

Kateri dodatki so na voljo za čelade?

Čelade lahko prilagodite z različnimi dodatki, ki izboljšajo vašo izkušnjo vožnje.

Med najpogostejšimi dodatki so:

• Vizir: vizir lahko zaščiti vaše oči pred soncem, vetrom, dežjem in drugimi delci.
• Komunikacijski sistemi: omogočajo vam, da se med vožnjo pogovarjate s sopotnikom ali drugimi vozniki.
• Senčniki: zagotavljajo dodatno zaščito pred soncem.
• Podloge: lahko zmanjšajo hrup in udobje.
• Oblazinjenje: lahko izboljša prileganje in udobje.

Kako izbrati pravo čelado za vas?
Pri izbiri prave čelade upoštevajte vaš način vožnje, velikost in obliko vaše glave ter želeni dodatki. Priporočamo, da kupite čelado, ki je ustrezne velikosti in oblike, in ki ponuja visoko stopnjo zaščite za vaš način vožnje.
Ne pozabite, da je čelada najpomembnejša varnostna naprava pri vožnji z motorjem ali skuterjem. Zato ne varčujte na njej in se prepričajte, da imate vedno ustrezno in dobro vzdrževano čelado, ki vas bo varovala med vožnjo.

Pogosta vprašanja

1. Ali lahko uporabim isto čelado za motorno kolo in skuter? Ja, čelada za motorno kolo in skuter mora biti enaka.
2. Kako lahko preverim, ali čelada ustreza pravilno? Če je čelada pravilno prilegajoča se vaši glavi, se ne bo premikala, ko se obrnete ali nagibate glavo.
3. Koliko časa lahko nosim čelado? Čelado je treba zamenjati vsakih pet let ali takoj po nesreči, tudi če ni vidnih poškodb.
4. Kako lahko očistim čelado? Čistite jo z vlažno krpo, da odstranite prah in umazanijo, in jo hranite v suhem prostoru, stran od sonca in vročine.
5. Kako izberem pravi vizir za čelado? Izberite vizir, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Na voljo so različni vizirji, ki zagotavljajo različne stopnje zaščite pred soncem, vetrom, dežjem in drugimi delci.

Komentarji

Ne najdem nobenih objav

Napiši mnenje