Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, zato da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani. OK
Delovni čas: pon–pet: 9.–19. ure, sob: 9.–13. ure
KMC d. o. o., Dolenjska Cesta 242c, 1000 Ljubljana

Dobrodošli v Enduristan - vrhunska nepremočljiva prtljaga za motorna kolesa

06/03/2023
Dobrodošli v Enduristan - vrhunska nepremočljiva prtljaga za motorna kolesa

V podjetju Enduristan oblikujemo in izdelujemo visokokakovostno nepremočljivo prtljago za motorna kolesa. Potovanje z motorjem je že vrsto let sestavni del našega življenja. Vse, kar razvijamo, temelji na teh izkušnjah. Rezultati so izdelki z visoko funkcionalnostjo, inovativnimi detajli in najboljšo možno kakovostjo. Vse skupaj pa podpira naša 5-letna garancija. Naši izdelki ne potrebujejo prevlek, da bi bili vodotesni – to je ena od mnogih podrobnosti, zaradi katerih so izdelki Enduristan najboljši na trgu.

ZGODOVINA ENDURISTANA

KAKO REŠITI PROBLEM

Davnega leta 2000 sta David in Isabel, mlad par iz Winterthurja (Švica), sanjala o raziskovanju sveta. Želela sta videti različne kulture, želela sta prečkati Saharo in se utaboriti sredi avstralske divjine. David je bil lastnik starega in precej dotrajanega motocikla Kawasaki KMX 125, Isabelina pa je bila Honda CM125. Seveda 125-kubična kolesa niso bila prava vozila za takšne podvige, a sta Isabel in David vseeno poskusila. V Tunizijo sta se odpravila julija in se odpravila naravnost na rob Sahare. No, vse na najtežji način: obstajajo boljši letni časi za potovanje po puščavi kot poleti, obstajajo primernejša oblačila za vožnjo v vročem vremenu in primernejša kolesa za pravo terensko vožnjo. Toda najpomembnejša lekcija je bila: Ne uporabljajte opreme nizke kakovosti. Čeprav so bile njihove tank torbe od znanega dobavitelja, njihovi zakovičeni trakovi niso opravili niti polovice tega potovanja, ne da bi se zlomili.

EduristanEnduristan-zacetkiEnduristan-zacetki - 2Enduristan-zacetki - 4

Kljub temu sta Isabel in David uživala v svobodi in dogodivščinah, ki jima jih je omogočilo enduro potovanje. Po nekaj manjših potovanjih po Evropi sta se odpravila raziskovat avstralsko divjino in prečkala puščavo Saharo. Z nakupom dveh KTM 640 Adventures se je v vmesnem času rešila težava z neustreznimi motorji, ostala pa je težava s prtljago. Njihove rezervoarske torbe so jih ves čas zabavale z zatikanjem zadrg, lomljenjem zakovic in nasploh s slabo uporabnostjo. Poleg tega so pasovi njihovih sedežnih torb vsake toliko odpovedali in šivanje le-teh je postalo redna dejavnost ob tabornem ognju. Tako sta neke noči med njunim drugim potovanjem po Avstraliji leta 2006 v soju žarometov začela skicirati svojo idejo o idealni torbi za rezervoar (ki je kasneje postala Sandstorm) in idealnem kompletu sedla (kasneje znane kot Monsoon Panniers). ).

Enduristan torbeEnduristan torbe 2Enduristan torbe 3Enduristan torbe 4

NAREDI IZ TEGA POSEL

Na Isabelino presenečenje se David ni zadovoljil s skiciranjem. Po potovanju je poklepetal z nekaj prijatelji in Christoph, prijatelj iz švicarskega KTM Adventure Cluba, se je zavzemal za idejo, da uresniči te sanje. Enduristan je bil uradno ustanovljen aprila 2008.

Sedaj je bil prvi izziv dejansko oblikovati prvi izdelek, vrečo za rezervoar Sandstorm. Skiciranje domiselnih idej je eno, izdelava pravega, težkega izdelka iz teh idej pa je povsem drugo. David je svoje znanje inženirja strojništva združil s svojimi zelo omejenimi veščinami varjenja, da je izdelal natezno preskusno napravo. Naslednje tedne smo na koščke raztrgali na stotine zaponk, trakov in vzorcev blaga, samo da bi našli najtrdnejše komponente za naše potrebe. Rabljeni šivalni stroj je dopolnil naš nabor strojev in nam omogočil izdelavo nekaj prvih funkcionalnih prototipov (ni treba omenjati, da se je naše šivalno znanje popolnoma ujemalo z našim varilskim znanjem). Med eno od teh sej je Christoph izumil tehnologijo Expandable Volume Technology, ki je dodala patentiranje iste na naš seznam nalog.

Minilo je približno eno leto, številni vzorci in testna vožnja v Sahari  - pozneje je prispelo naše prvo naročilo. Zadnja vrata tovornjaka so se odprla in nismo mogli pomagati misli, "kdo za vraga bo kupil vse te vreče za cisterne?"

Enduristan tehnologijaEnduristan tehnologija 2Enduristan tehnologija 3Enduristan tehnologija 4

VSE SKUPAJ POSTANE ZGODBA O USPEHU

V Enduristanu nikoli nismo želeli zunanjih sredstev. Torej, z omejenimi finančnimi sredstvi je bil drugi izziv razglasiti vrečo Sandstorm Tankbag. Ker nismo mogli zapraviti veliko denarja za oglase, smo ga predstavili na Swiss KTM Adventure Meeting in Christoph je prepotoval Nemčijo in Švico, da bi obiskal potencialne trgovce. Priznati moramo, da je bil to precej frustrirajoč čas: večina trgovcev ne želi svoji ponudbi dodati še eno blagovno znamko, ne glede na kakovost, značilnosti ali uporabnost. Vendar pa je nekaj izmed njih delilo naše navdušenje nad Peščenim viharjem in izkoristilo priložnost. Večina jih je še vedno na krovu in danes nosijo celotno paleto izdelkov Enduristan. Po drugi strani pa smo ugotovili, da je strankam zelo všeč naša torba Sandstorm Tankbag. Veste, ko razvijaš izdelek, si vedno v nevarnosti, da se vanj nekoliko preveč zaljubiš. Toda vaši lastni občutki niso pomembni, edina stvar, ki šteje, so povratne informacije strank in te so bile – na naše olajšanje – zelo pozitivne.

Leta 2010 smo lahko sklenili prvi čezmorski partner, Motorcycle Adventure Products iz Avstralije, ki je na krovu še danes. 2011 smo predstavili naš drugi izdelek, Monsoon Panniers. Od takrat naprej se je žogica kotalila in pridobivala zagon. Sledilo je več izdelkov, vključilo se je več mednarodnih partnerjev. Christoph in Isabel sta se umaknila iz operativnega poslovanja, naš vodja trženja Stefano pa je v zameno postal delničar. Toda dve stvari se nista nikoli spremenili: še vedno smo majhno podjetje v zasebni lasti s polno roko navdušenih zaposlenih, ki delujejo iz švicarskega hleva. In še vedno uživamo v vožnji avanturističnih koles.

enduristan-zgodba-o-uspehu-1enduristan-zgodba-o-uspehu-2enduristan-zgodba-o-uspehu-3enduristan-zgodba-o-uspehu-4

KDO JE LASTNIK ENDURISTANA

Enduristan je še vedno v popolni zasebni lasti ustanoviteljev Davida in Isabel Jenni, Christopha von Owa in našega vodje trženja Stefana Bucherja.

Kdo je lastnik Enduristana

Avtorstvo fotografije: Fabian Durrer, Tree Kudrna, Berend Lagers, Enduristan

 

 

 

 

Komentarji

Ne najdem nobenih objav

Napiši mnenje