Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, zato da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani. OK
Delovni čas: pon–pet: 9.–19. ure, sob: 9.–13. ure
KMC d. o. o., Dolenjska Cesta 242c, 1000 Ljubljana

Moto čelade - kaj je pomembno in katero izbrati?

03/11/2020
Moto čelade - kaj je pomembno in katero izbrati?

Eden najpomembnejših kosov zaščitne opreme motorista je zagotovo motoristična čelada. Je tudi edini kos, ki je zakosko obvezen.

V osnovi jih delimo v pet skupin. Razlikujejo se po videzu, funkcionalnosti in zaščiti, ki jo nudijo. Pred vami je kratek pregled vrst čelad, da se boste lažje odločili, katero izbrati.

Preverite pestro ponudbo moto čelad po ugodnih cenah V KMC MOTOSHOP!

Ko pride čas, da zajahate svojega jeklenega konjička in se z njim zapeljete po neskončni ovinkasti cesti, je seveda ne glede na užitek, ki ga le-to nudi, varnost na prvem mestu. Vsak motorist potrebuje kakovostno motoristično čelado, ki mu bo v primeru padca zaščitila glavo in vrat.

Seveda pa ni kar vseeno, katero čelado vzamemo. Moto čelade novega časa so podvržene mnogim varnostnim standardom, ki jih morajo dosegati, preden nov model postavijo na trgovinske police. Zato je pomembno, da ne uporablajmo čelade starejšega tipa. Tudi čeje to naš stil, raje kupimo retro čelado, kot da dejansko uporabljamo neko staro.

Izbira motoristične čelade v skladu z aktualnimi varnostnimi navodili je tako ključna. Ključna za zaščito motorista, ter preprečuje neželene možganske poškodbe in neželene trenutke, ki ob tem sledijo, če pride do neljubega dogodka brez kakovostne opreme.

V kombinaciji z ostalo kakovostno motoristično opremo, ste lahko brez skrbi in tako varno uživate v brezskrbni vožnji s svojim motornim kolesom.

 

Izbira moto čelade

 

Kako izbrati moto čelado?

Ker je vaša glava zelo pomembna, jo boste tudi zaščitili, kot je to potrebno. Zgolj cena pri izbiri čelade ne sme igrati vloge. Na voljo je sicer precej ekstremno ugodnih ponudb, vendar si gre zapomniti naslednje. Če izgleda preveč dobro, da bi bilo res, ponavadi tudi v resnici je tako.

Pri KMC Motoshop sledimo le najvišjim varnostnim standardom pri izbiri motoristične oprme, ki jo ponujamo našim uporabniko. Verjamemo, da je to edini način, da bomo skupaj še vrsto let brezmejno uživali na motorjih.

 

Namen

Različne vrste motorjev po navadi zahtevajo različne vrste čelad, ali pa je le-to proporočljivo. Če le na hitro pogledamo, so si po uporabi čelade različne, recimo za motokros, super sport, touring, crouserji, skuterji in še bi lahko naštevali.

 

Slog

Slog čelade zajema predvsem osebnostne lastnosti in želje motorista. Kako izgleda, vam je čelada všeč, kakšna je njena zasnova in struktura. Ampak, ponovno poudarjamo. Varnost naj bo na prvem mestu, slog čelade pa na drugem.

Pomislite pa tudi naslednje. Že res, da je 3/4 čelada bolj lahkotna za uporabo, vaš obraz se vidi, izgled je bolj "free". Ampak ali si želite pri hitrosti z le 50 km/h "srečati" kakšno žuželko?

Nebi bilo v tem primeru bolje, če bi imeli pokrit celoten obraz? Vsekakor pa pri kakorkoli odprtih čeladah ne pozabite imeti zaprtih ust. Predvsem v zgodnjih večernih urah.

 

Vidnost

Zatemnjeni vizirji res da izgledajo odlično, "cool", taka čelada pa je praviloma res "huda". Ampak ali res želimo, da imamo tako zelo zmenjšano vidljivost?Ob sončnih dnevih ponavadi ni težav. Ampak varno moramo voziti tudi ob večerih ali če nas ujame nevihta.

 

Prezračevanje

Večina novejših zaprtih čelad ima enega ali celo več prezračevalnih kanalov. Praviloma imajo tudi drsno zapiralo, s čimer lahko uravnavamo količino zračenja ob hladnih, ali izjemno toplih dneh.

 

Komuniciranje

Tudi v času vožnje z motorjem je komunikacija seveda pomembna. Pa naj gre za komunikacijo med motoristi, ki vozijo v skupini, ali pa pogovor z mobilnim telefonom. Izberite komunikacijski sistem, ki vas ne bo oviral, ali vas tiščal.

Če niste prepričani kaj izbrati, vam bomo pri KMC Motoshop z veseljem pomagali pri vaši izbiri. Le pokličite nas, pošljite soročilo na mail, ali pa nas obiščite v našem salonu v Ljubljani.

 

Motoristične čelade MT helmets

 

Vrste motorističnih čelad

Na trgu pa je seveda cela vrsta različnih modelov moto čelad. Vsaka vrsta je najbolj primerna za določen tip motorja, ali vrsto uporabe, če se lahko tako, bolj pavšalno izrazimo. V tem članku bomo povzeli nekaj najbolj uporabnih vrst, ter njihov namen. Tako boste lahko izbrali tisto čelado, ki je vas in vaš namen najbolj primerna.

 

Integralne

Najpogosteje se motoristi odločajo za nakup integralne čelade. Izdelana je iz enega kosa, nudi zaščito brade, vizir pa je dvižen. Zaradi aerodinamične oblike in tesnega prileganja so najboljša izbira za ljubitelje dinamične vožnje. Ker so izjemno čvrste, nudijo najboljšo zaščito glave tudi v primeru padca pri visoki hitrosti.

Njihova edina 'pomanjkljivost' je, da jih je malce težje namestiti kot recimo preklopne, enduro ali jet čelade. Integralne čelade, ki jih najdete v ponudbi KMC Motoshop, so izdelane iz kakovostnih materialov, ki so negorljivi, zaradi posebnih sistemov zračenja pa nudijo vse potrebno udobje.

 

Preklopne

Preklopne čelade so na prvi pogled zelo podobne integralnim, le da ni dvižen zgolj vizir, temveč se lahko dvigne tudi zaščita brade. Smisel je, da omogočajo večjo zračnost z dvigom celotnega prednjega spodnjega dela.

Preklopno čelado lažje namestijo tudi vsi, ki med vožnjo uporabljajo očala. Vožnja z dvignjenim delom za zaščito brade resda ni tako varna, sicer pa preklopne čelade zagotavljajo enako zaščito kot integralne. Čelade v ponudbi v KMC Motoshopso varne in so prestale vsa potrebna testiranja.

Pri nakupu nad 50 EUR je poštnina BREZPLAČNA!

 

Enduro

Enduro ali kros čelade so v osnovi zaprte čelade, zaščita za brado je podaljšana, običajno pa ima vgrajen tudi senčnik. Ta preprečuje, da bi sonce bleščalo neposredno v oči. Običajno enduro čelade nimajo vgrajenega vizirja.

Motoristi čelado uporabljajo v kombinaciji z zaščitnimi očali. Enduro čelade so namenjene vožnji po brezpotjih, kjer se ne razvijajo tako visoke hitrosti. So tudi manj aerodinamične in manj stabilne.

NOVO: Vzpostavili smo tudi PREVZEMNO MESTO!

 

Jet

Jet čelade so odprte čelade, večinoma namenjene vožnji s skuterji. Obrazni del je odprt, ne nudijo zaščite brade, vizir pa imajo vgrajen le nekatere. V primerjavi z integralnimi nudijo slabšo zaščito in tudi niso namenjene vožnji pri velikih hitrostih. So nekoliko manjše in zaradi preproste namestitve priljubljene med 'mestnimi' motoristi.

 

Modularne

Modularne čelade, znane tudi kot cross-over čelade, so nekakšna kombinacija vseh čelad. Lahko imajo zaščito za brado ali ne, ta je lahko snemljiva ali ne. Opremljene so lahko s senčnikom, različnimi vrstami vizirjev … Omogočajo, da jo uporabnik hitro prilagodi potrebam in željam.

 

Ljubitelji retro klasike …

Za vse ljubitelje večne klasike so v KMC motoshop na voljo tudi dizajnersko dovršene »garage« ali retro čelade. Lahko so jet ali integralne, s senčnikom ali brez, prav vse pa so izdelane iz kakovostnih materialov in nudijo vrhunsko zaščito glave.

Ker je izjemno pomembno, da so zaščitene tudi glave najmlajših, preverite tudi ponudbo otroških čelad in svojemu malčku zagotovite najboljšo varnost, saj si jo zasluži.

Prednosti in slabosti posameznih vrst čelad so lepo predstavljene tudi v tabeli, ki so jo pripravili kolegi iz AMZS (spodnja tabela).

 

AMZS tabela čelad

 

Preverite pestro ponudbo čelad po ugodnih cenah V KMC MOTOSHOP!