Opozorilo Ta stran uporablja piškotke, zato da zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani. OK
Delovni čas: pon–pet: 9.–19. ure, sob: 9.–13. ure
KMC d. o. o., Dolenjska Cesta 242c, 1000 Ljubljana

Katero vrsto čelade izbrati?

03/11/2020

Eden najpomembnejših kosov zaščitne opreme motorista je zagotovo čelada. V osnovi delimo čelade v pet skupin. Razlikujejo se po videzu, funkcionalnosti in zaščiti, ki jo nudijo. Pred vami je kratek pregled vrst čelad, da se boste lažje odločili, katero izbrati.

Preverite pestro ponudbo čelad po ugodnih cenah V KMC MOTOSHOP!

Integralne

Najpogosteje se motoristi odločajo za nakup integralne čelade. Izdelana je iz enega kosa, nudi zaščito brade, vizir pa je dvižen. Zaradi aerodinamične oblike in tesnega prileganja so najboljša izbira za ljubitelje dinamične vožnje. Ker so izjemno čvrste, nudijo najboljšo zaščito glave tudi v primeru padca pri visoki hitrosti. Njihova edina 'pomanjkljivost' je, da jih je malce težje namestiti kot recimo preklopne, enduro ali jet čelade. Integralne čelade, ki jih najdete v ponudbi KMC Motoshop, so izdelane iz kakovostnih materialov, ki so negorljivi, zaradi posebnih sistemov zračenja pa nudijo vse potrebno udobje.

Preklopne

Preklopne čelade so na prvi pogled zelo podobne integralnim, le da ni dvižen zgolj vizir, temveč se lahko dvigne tudi zaščita brade. Smisel je, da omogočajo večjo zračnost z dvigom celotnega prednjega spodnjega dela. Preklopno čelado lažje namestijo tudi vsi, ki med vožnjo uporabljajo očala. Vožnja z dvignjenim delom za zaščito brade resda ni tako varna, sicer pa preklopne čelade zagotavljajo enako zaščito kot integralne. Čelade v ponudbi v KMC Motoshopso varne in so prestale vsa potrebna testiranja.

Pri nakupu nad 50 EUR je poštnina BREZPLAČNA!

Enduro

Enduro ali kros čelade so v osnovi zaprte čelade, zaščita za brado je podaljšana, običajno pa ima vgrajen tudi senčnik. Ta preprečuje, da bi sonce bleščalo neposredno v oči. Običajno enduro čelade nimajo vgrajenega vizirja. Motoristi čelado uporabljajo v kombinaciji z zaščitnimi očali. Enduro čelade so namenjene vožnji po brezpotjih, kjer se ne razvijajo tako visoke hitrosti. So tudi manj aerodinamične in manj stabilne.

NOVO: Vzpostavili smo tudi PREVZEMNO MESTO!

Jet

Jet čelade so odprte čelade, večinoma namenjene vožnji s skuterji. Obrazni del je odprt, ne nudijo zaščite brade, vizir pa imajo vgrajen le nekatere. V primerjavi z integralnimi nudijo slabšo zaščito in tudi niso namenjene vožnji pri velikih hitrostih. So nekoliko manjše in zaradi preproste namestitve priljubljene med 'mestnimi' motoristi.

Modularne

Modularne čelade, znane tudi kot cross-over čelade, so nekakšna kombinacija vseh čelad. Lahko imajo zaščito za brado ali ne, ta je lahko snemljiva ali ne. Opremljene so lahko s senčnikom, različnimi vrstami vizirjev … Omogočajo, da jo uporabnik hitro prilagodi potrebam in željam.

Ljubitelji retro klasike …

Za vse ljubitelje večne klasike so v KMC motoshop na voljo tudi dizajnersko dovršene »garage« ali retro čelade. Lahko so jet ali integralne, s senčnikom ali brez, prav vse pa so izdelane iz kakovostnih materialov in nudijo vrhunsko zaščito glave.

Ker je izjemno pomembno, da so zaščitene tudi glave najmlajših, preverite tudi ponudbo otroških čelad in svojemu malčku zagotovite najboljšo varnost, saj si jo zasluži.

Prednosti in slabosti posameznih vrst čelad so lepo predstavljene tudi v tabeli, ki so jo pripravili kolegi iz AMZS.

Preverite pestro ponudbo čelad po ugodnih cenah V KMC MOTOSHOP!